Excursie naar Fort Honswijk

Zaterdag 2 juni 2018
Rondleiding begint om 10.30 uur
Fort Honswijk

De rondleiding begint om 10.30 uur. Het is de bedoeling dat u op eigen gelegenheid naar Fort Honswijk komt.

Afgesloten van de buitenwereld ligt aan de Lek het fort Honswijk, Een enorm bakstenen verdedigingswerk uit 1846. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die van Muiden tot de Biesbosch loopt. Samen met Fort Everdingen aan de overkant van de Lek moest het de doorgang bij de rivier verdedigen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie Nadat de Fransen in 1815 waren vertrokken, werd Nederland een koninkrijk en moest voor zijn verdediging zorgen. Er wordt een waterlinie aangelegd die het economisch belangrijkste deel van Nederland beschermt. Van Muiden tot de Biesbosch kan een strook van ongeveer 3 kilometer breed onder water worden gezet: geïnundeerd. Het water staat dan zo’n 40 cm hoog: te hoog om er door heen te lopen en te laag om er door heen te varen.

Dit heet plas en dras. De Nieuwe Hollandse Waterlinie kon niet overal worden geïnundeerd, bijvoorbeeld waar wegen, rivieren en dijken door de linie liepen. Dat werden accessen genoemd, plaatsen waar de vijand door de linie kon komen. Op die plaatsen werden forten ter verdediging gebouwd. Een van die accessen was het “Lekacces”. De rondleiding zal langs enkele gebouwen voeren. Naast Torenfort en Contrescarp zullen een flankbatterij (gebouw M), een munitiewerkplaats (gebouw H) en het gerestaureerde Poortgebouw worden bezocht. Na een uitleg over de militaire rol van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de functie van deze gebouwen zal er ook worden ingegaan op de achtereenvolgende gebruikers van het fort vanaf de opening tot de sluiting van het terrein in 1997.

Er zal een kleine vergoeding van € 3,- gevraagd worden als bijdrage aan de betaling van de gidsen. U wordt verzocht deze drie euro – liefst gepast – te betalen bij aanvang van de excursie. Het adres is: Fort Honswijk, Lekdijk 58, 3998 Schalkwijk. De start is 10.30 uur op het middenterrein van het fort, bij het bord Gemeente Houten. Buiten het Fort is een nieuw groot parkeerterrein en u volgt van daar het wandelpad. In verband met het aantal gidsen moet u zich voor deze excursie wel aanmelden. U kunt dat doen bij Herman Steenman. Per mail: hjjsteenman@xs4all.nl of per telefoon: 030-6342644

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *