Home >  

Het archiveren van de coronacrisis

In maart 2020 bereikte het coronavirus onze regio. De impact op onze samenleving is enorm. Deze uitzonderlijke situatie heeft ertoe geleid dat het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) is begonnen met het verzamelen van informatie over de coronacrisis. Het doel hiervan is het samenstellen van een zo compleet mogelijk overzicht van de crisis, zodat ook toekomstige generaties weten hoe het was om te leven met corona om ons heen.

U wordt uitgenodigd te helpen bij het verzamelen van deze informatie. Waar kunt u dan aan denken? Foto’s en bewegend beeld uit uw eigen omgeving, uw huis, tuin of balkon die iets zeggen over deze periode.

Bijvoorbeeld foto’s van de berenjacht van u en uw kinderen of een bezoek aan grootouders via een balkon of achter een heg; opnames van digitale lessen op scholen; foto’s en bewegend beeld van lege straten en gesloten winkels en horecagelegenheden; flyers en posters (mag ook digitaal) over corona-maatregelen van winkels en restaurants.

Maar ook persoonlijke aantekeningen of gedichten, het briefje van uw kleinkind. Misschien hield u wel een dagboek bij? En bijvoorbeeld foto’s en bewegend beeld van de sfeeracties: het klappen voor de zorg, muzikanten bij verpleegtehuizen.

Het RAZU verzamelt verzamelen alleen foto’s, bewegend beeld en documenten (posters e.d.), het zogenaamde platte materiaal. Het RAZU stelt geen prijs op voorwerpen. Krantenknipsels zijn ook niet nodig, die worden al verzameld.

Hoe geeft u het door?
Informatie kunt u vinden op https://www.razu.nl/coronacollectie/. De voorkeur gaat uit naar digitaal aanleveren, maar natuurlijk kan tastbaar materiaal ook per post of in persoon worden aangeleverd.

Wat gebeurt er met uw informatie?
In eerste instantie wordt er alleen verzameld. Na de crisis wordt de informatie geordend en bekeken. Dubbele informatie of onbruikbare wordt verwijderd. De rest van het materiaal verschijnt op de website van RAZU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *