TRAP fietsexcursie op monumentendag

Tijdens een zonnige zaterdagochtend op 12 september hebben we een fietstocht gehouden door Houten langs de TRAP-route. TRAP staat voor Toeristisch Recreatief Archeologisch Project en is zo’n 15 jaar geleden uitgezet langs de talrijke archeologische en cultuurhistorisch waardevolle gebieden, waarop het huidige Houten is gebouwd. Op de diverse plaatsen staan kunstwerken. Onze gids was O. Wttewaall die destijds bij de inrichting van de route betrokken was.

Er waren ongeveer 23 deelnemers die zich deze ochtend verzamelden bij De Roskam in het Oude Dorp van Houten. We reden via de sofa aan de Molenzoom (hier stond een Romeins gebouw) naar Loerik. Deze halte is niet opgenomen in de TRAP-route, maar het verhaal van de middeleeuwse boerderij (vroonhof) is altijd leuk. Loerik is opgenomen in de goederenlijst van de bisschop uit de 9e eeuw. Ter plaatse zijn bruin geverfde keien te zien die moeten herinneren aan de koeien die er 1000 jaar terug ook liepen.

Via de locatie van een voormalig ontginningsdorpje voor Schalkwijk, kwamen we bij Westrum waar een Romeinse stenen gebouw wordt vermoed. Daarna reden we via de Hoogdijk langs het graf van een vrouw uit de vroege middeleeuwen en kwamen we in ’t Goy uit. Spontaan werd het terrein van Kasteel Ten Goye bezocht.

Daarna volgde de voormalige kerk van ’t Goy en kwam de zoon van smid Kuiper naar buiten om enthousiast over de smederij te vertellen. We eindigden met koffie op Wickenburgh. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *