Home >  

Doe mee met de dorpscanon Kromme-Rijn

Er is sinds kort een canon van de dorpen in het Kromme Rijn gebied online gekomen. De ondertitel van deze website luidt “Lokale verhalen, lokaal verteld” en dit geeft precies aan wat het doel is van de Dorpscanon Kromme Rijn. Met de Dorpscanon willen wij de inwoners van de dorpen uitnodigen om zelf iets te schrijven over de historie van hun dorp of het  Kromme Rijngebied. Het initiatief voor de online Dorpscanons is genomen in Friesland, waar al zo’n 20-tal dorpen lokale verhalen heeft gepubliceerd.

De Dorpscanon Kromme Rijn is gestart vanuit Bunnik maar richt zich op alle dorpen en stadjes in de Kromme Rijn regio. Inmiddels is er een tiental vensters vanuit Bunnik. Cothen is erbij gekomen, en Houten gaat er ook mee aan de slag.

“Het Kromme Rijngebied is een fysieke neerslag van het menselijk handelen door de ruimte en tijd heen”.

Dit stelt Roland Blijdenstein in zijn boek Tastbare tijd [1]. Het boek is een cultuurhistorische atlas die hij naast de bestaande helden en de tijdperken heeft willen neerzetten. Hij roept hierin op om samen met bewoners, recreanten, beleidsmedewerkers en onderwijsmensen deze provincie te ontdekken, mooier te maken èn te behouden voor de volgende generaties.  Met de Dorpscanon willen we een bijdrage leveren aan dit doel. Het historische karakter van elk dorp kan op basis van lokaal vertelde verhalen in de tijd worden gezet.

De Dorpscanon nodigt bewoners uit op onderzoek te gaan naar bijzonderheden in het dorp en haar omgeving. Het nodigt ieder uit om te schrijven, met gebruikmaking van een Kennisbank voor het onderzoek. Vervolgens kan men het resultaat van het eigen onderzoek in een korte tekst beschrijven en publiceren in een ”venster” op de Dorpscanon.

Uiteraard moet zo’n verhaal wel relevant en herkenbaar zijn. Dit kan doordat het een stuk geschiedenis vertelt dat nog in het dorp of in landschap zichtbaar is. Of het vertelt een stukje (familie)geschiedenis dat een mooi tijdsbeeld geeft. Om deze reden is er altijd een redactiegroep nodig die elke ingezonden tekst beoordeeld op de inhoud en historische relevantie voordat ze gepubliceerd wordt.

Bij elk venster kunnen verwijzingen opgenomen worden naar verdiepende literatuur of videomateriaal. Verder is via de website interactie mogelijk doordat lezers kunnen reageren naar de schrijver van het betreffende verhaal. Daarnaast kan men met een nominatie-functie een nieuw onderwerp voor een venster aandragen.

De verhalen  uit de Dorpscanon kunnen ook letterlijk op de kaart gezet worden: een aanklikbare kaart met de locaties die aan een venster gekoppeld zijn. Zo wordt het mogelijk om een wandel- en fietsroutes te maken langs bepaalde ankerpunten, waarbij men bij ieder ankerpunt het historische verhaal in het venster kan lezen op de plaats van bezichtiging. De vensters kunnen of via de kaart worden ontsloten of door middel van een QR-code op locatie.

Er zijn nu vensters gepubliceerd vanuit drie dorpen in het Kromme Rijngebied, maar alle dorpen worden uitgenodigd om mee te doen. Er is met opzet gekozen voor de Kromme Rijn streek als geografisch gebied, omdat uiteindelijk alle dorpen in deze streek landschappelijk en historisch sterk met elkaar verbonden zijn.

Hierbij willen we ook het gebied betrekken dat wel wordt aangeduid als de “Groene Driehoek”, tussen Utrecht, Bunnik, Zeist en Odijk. Dit gebied, waar ook plannen bestaan voor ontwikkeling van een natuurgebied, deelt dezelfde rijke historie met de rest van de Kromme Rijn streek. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen rond Rhijnauwen, de Niënhoff, de Zeisteroever, Blikkenburg en Rhijnwijck met de boerderijen, die toch niet mogen ontbreken in een historische canon over onze streek.

Wilt u meedenken met het duiden van de geschiedenis van uw dorp dan bent u harte welkom: als lezer, als schrijver of als lid van de redactiegroep.

HELPT U MEE?

https://www.dorpscanon-krommerijn.nl/recent

Informatie: Meike de Vries
Meike.a.devries@gmail.com
06-53685880

[1] Ronald Blijdenstein, Tastbare tijd, uitgever PlanPlan Producties, jaar 2005    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *