Fietsroute door Schalkwijk

Zaterdag 5 juni 2021 hebben zo’n kleine dertig personen een fietsexcursie langs de TRAP-route in Schalkwijk verreden. Otto Wttewaall was de gastheer, die op verschillende plekken iets vertelde.

Op het verzamelpunt bij de Schalkwijksebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal werd vlak voor het vertrek iedereen verrast door het reizend museumschip Vlotbrug. Dit is een kasteel gebouwd op een vrachtschip en was onderweg van Nieuwegein naar Wijk bij Duurstede. Een eerste aanwijzing dat we een historische ochtend zouden beleven.

De reis voerde allereerst naar Marckenburg. Dit kasteel is in de 14e eeuw belegerd en verwoest. De belegering duurt negen weken. In het kasteel is er dan honger en om de bewoners psychisch te raken wordt voor het kasteel een steur gebakken. Een kunstwerk met een steur siert momenteel het terrein, dat we aantroffen tussen de vegetatie.

De reis ging vervolgens naar De Brink. Zoals Otto Wttewaall vertelde is Schalkwijk een ontginningsdorp dat goed in tact is gebleven. De Brink is dan ook een mooi stukje om te zijn.

Na een bezoek aan het terrein van Kasteel Schalkwijk kwamen we aan bij het Werk aan de Groeneweg. We hebben het niet bezocht, want daarvoor ontbrak de tijd. Maar naast dat we daar bij een verdedigingswerk van de Stelling van Honswijk stonden te kijken, kregen we ook te horen dat er vlakbij het middeleeuwse kasteel Bloemenstein (Blommesteyn) heeft gestaan. Waar weten we niet, want er valt nog veel uit te zoeken op het gebied van archeologie en historie in de gemeente Houten.

De plek van het voormalige dorp Honswijk was het volgende punt waar we stopten. Helaas was het bronzen beeld van de TRAP-route gestolen, maar hier kregen we horen dat half in de dijk de kerk van Honswijk heeft gestaan. Het dorpje bestond verder uit een school en heel vroeger een versterkt huis, dat Tull heette. Na deze stop reisden we langs de gedempte Gedekte Gemeenschapweg naar de woontoren van Vuylcop. Deze stop kon natuurlijk niet ontbreken bij deze prachtige woontoren uit de middeleeuwen die enkele jaren geleden is opgeknapt.

Ondertussen hadden we contact met dhr Co Baas van de RK Kerk. Hij bood spontaan aan de kerk open te stellen. We kregen daarom een flitsrondleiding en hoorden de leuke weetjes die bij dit prachtige kerkgebouw hoorden. Daarna reisde iedereen die dit wilde door naar Wickenburgh waar in de tuin een kop koffie en thee kon worden gedronken om na te praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *