Neder-Germaanse Limes op Werelderfgoedlijst

Op 27 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Neder-Germaanse Limes op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De nominatie werd samen met Duitsland ingediend.

De Neder-Germaanse Limes is de grens van het Romeinse Rijk in de Romeinse provincie Neder-Germanië. Langs deze grens tref je daarom veel Romeinse sporen aan zoals resten van forten, wegen en wachttorens. Juist het Nederlandse deel laat zien hoe innovatief de Romeinse militairen waren en welke maatregelen ze namen om te reageren op het grillige rivierenlandschap. De resten hiervan zijn uitstekend bewaard gebleven in de natte bodem.

In onze regio kennen we de Romeinse forten Fectio in Bunnik en Levefanum bij Wijk bij Duurstede aan de overkant van de Lek. Sporen van de Limesweg zijn aangetroffen in Houten en Bunnik. In Wijk bij Duurstede zijn alleen vermoedelijke sporen aangetroffen.

Otto Wttewaall, voorzitter van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, noemt het fantastisch dat de Limeszone op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. ,,De romeinse periode heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Kromme Rijngebied. Aan de Marsdijk bij Vechten is het Romeinse fort in het landschap uitgebeeld en krijg je een goede indruk hoe groot en goed georganiseerd de Romeinen waren. In 2013 hebben we in onze regio bij de Achterdijk in Bunnik een bijzondere dam/brugconstructie gevonden. De komende jaren worden vast meer van dit soort archeologische parels ontdekt.”

Maandag werd al de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd. Vandaag de Limes-zone. Deze Unesco-toewijzingen kruisen elkaar in het noordwestelijke deel van het Kromme Rijngebied, tussen Oud-Wulven en Vechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *