Nieuwe Hollandse Waterlinie nu ook Werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nederland kent meerdere waterlinies. Maar de Nieuwe Hollandse Waterlinie is wel een van de belangrijkste geweest. Deze beschermde in de 19e en 20e eeuw een groot deel van Holland en de stad Utrecht. Daarbij werd rekening gehouden met dat de vijand uit het oosten zou komen. In 1940 en 1945 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Kromme Rijngebied daadwerkelijk ‘aan gezet’ en zijn gebieden onder water gezet.

Forten en werken
De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat in onze regio uit meerdere forten, werken, lunetten, batterijen en groepsschuilplaatsen. Het is gelegen in het westen van de gemeenten Houten en Bunnik.

Het grootste fort is Rijnauwen in Bunnik. In het Fort bij Vechten is het Waterliniemuseum gevestigd. In de gemeente Houten vinden we Fort bij ’t Hemeltje en het indrukwekkende Fort Honswijk. Daarnaast zijn er rond dit laatste fort het Werk aan de Groeneweg, Werk aan de Waalsewetering en Werk aan de Korte Uitweg te vinden, alsmede het Lunet aan de Snel. Tot 1954 viel 1,5 lunet van de vier lunetten in de gemeente Utrecht, ook onder de gemeente Houten. Ten westen van Heemstede vinden we de Plofsluis en de Batterijen aan de Overeindseweg.

Terechte keuze
Otto Wttewaall, voorzitter van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek reageert enthousiast op de toewijzing. ,,Het is prachtig dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie is toegevoegd aan de Stelling van Amsterdam en nu samen als Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Wie de forten, werken en andere bouwwerken in het westelijke deel van het Kromme Rijngebied ziet, snapt dat dit een terechte keuze is. Deze toewijzing schept wel de verplichting dat we de komende tijd goed met de ruimte van het waterliniegebied om moeten gaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *