Geslaagd symposium afdamming Rijn in 1122

Een prachtig symposium. We kunnen terugkijken op de mooie middag in Theater Calypso in Wijk bij Duurstede, waarbij het nieuwe boek De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen feestelijk werd gepresenteerd.

Het symposium dat onder leiding van het Regionale Archief Zuid Utrecht tot stand was gekomen, stond in het teken van de afdamming van de (Kromme) Rijn 900 jaar terug. Hierdoor veranderde radicaal het landschap en konden de natte gronden worden ontgonnen. De zaal was deze vrijdagmiddag geheel vol en naast historici en geïnteresseerden ook gevuld met maar liefst vijf burgemeesters. Dagvoorzitter was Iris Meerts, burgemeester van Wijk bij Duurstede.

Drie van de negen makers van het boek vertelden enthousiast over het nieuwe boek en hoe je de onzichtbare sporen zichtbaar kon maken. Een knik in een weg, een verkaveling die afweek. Overal zijn de sporen van vroeger zichtbaar.
 
Halverwege het symposium werd het nieuwe boek gepresenteerd en aangeboden aan dijkgraaf Jeroen Haan van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Een panelgesprek met vier deskundigen volgde, waarbij vooruit werd gekeken naar de toekomst en hoe je gebruik kan maken van de watersystemen die in de middeleeuwen al zijn uitgevonden. Een ludieke samenvatting van Rein de Vos maakte de middag compleet.

Het boek De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen is uitgekomen in onze historische reeks en te koop in de boekhandel en bij uitgeverij Verloren.

Lid worden
Voor € 25,- per jaar bent u lid van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Bekijk de voordelen van het lidmaatschap.
Word lid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 7 =