Historische Reeks deel 15

Titel: Het buiten van Wijk
Auteur: Wim van Amerongen
Verschenen: 2015
Pagina's: 223
Plaatsen:
ISBN-nummer: 9789082131512

Het buitengebied van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek zit vol verhalen. Met lijnen die vaak rechtstreeks naar Wijk lopen. Zo denderde de stoomtram de stad binnen over een rails waarmee Cothen, Langbroek en Wijk – toen al – aan elkaar waren gesmeed.

Het zijn verhalen over belangrijke gebeurtenissen. Zoals de bouw van de Prinses Irenesluis en de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal. Wekenlang vierde Wijk feest toen de gigantische klus in 1952 was geklaard. Ook de komst van de stoomtram werd uitbundig gevierd. Wijk zou gaan groeien. Wijk zou gaan bloeien. Wijk zou aansluiting krijgen op de rest van de wereld. Toen 46 jaar later de tram voorgoed uit het straatbeeld verdween, was niemand daar rouwig om.

Van deze en andere veranderingen doet journalist Wim van Amerongen verslag. In woord en beeld – vaak met zeldzame foto’s. Met een voorliefde voor ongewoon gewone mensen praat hij met ooggetuigen. En gaat hij op zoek naar markante mensen die er niet meer zijn. Zoals Gart van der Zand van boerenherberg De Steenen Brug, de schrijver van het Wijkse volkslied, de grootste stroper uit de regio, een erudiete dominee en stadsomroeper Willem Janssen, alias Willem de Tuut.

Ook herleven de griendcultuur, de teelt van rozenbottels, het boerenleven van weleer en jachtpartijen van de adel, vaak met prins Bernhard als gastschutter. De zoektocht levert ontdekkingen op, klein en groot. Zo blijkt de molen in het Wijkerbroek niet geweken voor de aanleg van het kanaal. En komt zeventig jaar na dato aan het licht dat de Wijkse verzetsman Kees van Rijn in Kamp Amersfoort met een aangrijpende brief in zijn kerkboek afscheid nam van zijn verloofde. Dit missaal was zijn laatste cadeau. Tot haar dood bad ze eruit.

Bestelinformatie

Het boek kost € 19,95. U kunt het bestellen via onderstaand formulier.
Na het invullen van het formulier ontvangt u meer informatie.