Historische Reeks deel 16

Titel: Mijn stad aan het water
Auteur: Wim van Amerongen
Verschenen: 2018
Pagina's: 239
Plaatsen:
ISBN-nummer: 9789082131529

In dit rijk geïllustreerde boek herleeft het oude Wijk. Met ontroerende verhalen over het populaire zwembad in de rivier en verdwenen cafés. En met de levensverhalen van Wijks laatste bierbrouwer en Anna Udo. Deze krasse vrouw stierf in het harnas als oudste kastelein van het land, kort voor haar honderdste verjaardag.

Fascinerend is de minutieuze reconstructie van de spraakmakende brandkastkraak en mysterieuze verdwijning van een boer. Maandenlang bleef Wijk in de ban van deze roof en vermissing. De dieven werden gepakt, de boer werd nooit gevonden.

Door haar ligging aan het water is Wijk een bron van inspiratie voor kunstenaars. Dit boek laat een selectie zien van hoe zij mijn stad vereeuwigd hebben. Wijk heeft meer te danken aan haar ligging aan het water. Misschien wel haar ontstaan. Eeuwen geleden trokken de eerste bewoners langs het water op zoek naar een veilige plek om te wonen. Later volgden steenovenarbeiders. Deze arbeidsmigranten maken Wijk tot een echte migrantenstad zoals in dit boek voor het eerst wordt aangetoond. Die arbeiders moesten zwaar, vies en ongezond werk verrichten. Onthullend is hoe ze werden uitgebuit door ‘de heren’. Niet vreemd dat arbeiders hen zagen als vertegenwoordigers van de duivel op aarde.

Wim van Amerongen (1948) uit Wijk bij Duurstede werkt al vijftig jaar als journalist voor regionale kranten. Vanwege dat werk is hij een kenner van Wijk en haar inwoners. Eerder verschenen van zijn hand de boeken ‘In de voetsporen van Gerrit Achterberg’, ‘De wederopbloei van Wijk’ en ‘Het buiten van Wijk’.

Bestelinformatie

Het boek kost € 19,95. U kunt het bestellen via onderstaand formulier.

Voor leden van de historische kringTussen Rijn en Lek kost het boek € 17,45.
Gaarne melden dat u lid bent in het vak opmerkingen!
Na het invullen van het formulier ontvangt u meer informatie.