Historische Reeks deel 21

Titel: Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk
Auteur: Raymond Uppelschoten & Wil van der Plas
Verschenen: 2020
Pagina's: 302
Plaatsen:
ISBN-nummer: 9789083074924

“Deze geschiedenis van het Witte Kerkje gaat ook over de mensen in en rond de kerk, de Odijkers en over het hele dorp Odijk.” Ruud van Bennekom, burgemeester van Bunnik

Velen in het Kromme Rijngebied kennen het markante Witte Kerkje van Odijk. Het is het restant van een oude kruiskerk die in 1818 na een hevige voorjaarsstorm grotendeels moest worden afgebroken. Alleen het koor bleef bewaard en is in 1820 weer als kerk in gebruik genomen.

Van kerk en dorp beschrijft de 200 jaar die sindsdien verstreken. Het boek begint met de kerkgeschiedenis vóór 1820 en sluit af met de Odijkse straatnamen die zijn ontleend aan de geschiedenis van de kerk. Daartussenin krijgen de ontwikkelingen van kerk en dorp in vier hoofdstukken een regionale en nationale context.

Dit fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde boek brengt samenhang in tal van feiten, verhalen, foto’s en tekeningen van kerk en dorp die nooit eerder zijn gepubliceerd. De auteurs Raymond Uppelschoten (dorpshistoricus en publicist bij o.a. de Historische Kring) en Wil van der Plas (historicus en gemeentelid) baseren zich op grondig nieuw onderzoek in de kerkarchieven in Wijk bij Duurstede en Utrecht.

Uit al die archiefstukken brengen zij het recente verleden tot leven. Aanstekelijk vertellen zij over bouw en onderhoud van kerk, pastorie en diaconiehuizen. Bijzondere inwoners komen voorbij en de gemeente reageert op telkens weer nieuwe, soms vooruitstrevende predikanten. Er komt elektrisch licht en de kerk bouwt huizen in het dorp. Dankzij dominee Van Haaften komt er een viaduct in de nieuwe Rijksweg 12. In de oorlog wordt de klok gevorderd. Gaandeweg treden vrouwen toe tot de kerkenraad, de zending emancipeert en oecumene met de katholieke kerk krijgt gestalte. Van Kerk en Dorp is daarmee een levendige kroniek van 200 jaar geschiedenis van het Witte Kerkje en het dorp Odijk.

R. Uppelschoten en W.M. van der Plas-Pronk
Van kerk en dorp, 200 jaar Witte Kerkje van Odijk.
Historische Reeks Kromme Rijngebied 21, 2020

Het boek is gebonden in een hard kaft en voorzien van een leeslint. Het heeft een flink formaat van 21×28 cm, net iets kleiner dan A4.

Bestelinformatie

Prijs: € 24,95. Reductieprijs voor leden van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek: €22,45. Geef aan of u lid bent van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Om te bestellen, maakt u het bedrag inclusief eventuele verzendkosten over op rekeningnummer NL 41 ABNA 0558 7092 49 t.n.v. J. Muis-van der Leun, met vermelding van ‘Boek Van kerk en dorp’, uw naam, e-mail én postadres.

In Odijk brengen wij het bij u langs. Wilt u het zelf ophalen in Odijk, stuur dan een mail naar Johanna Muis: johanna@stylustekst.nl. Voor toezending komen er € 5,00 verzendkosten bij.