De Kromme Rijn in Utrecht

(De Kromme Rijn)

De Kromme Rijn komt Utrecht binnen via de onderdoorgang bij de snelweg A27. Aan de linkeroever ligt Maarschalkerweerd. In 1864 was dit Houtens grondgebied.

We naderen nu ook het noordelijkste deel van de Kromme Rijn (zie foto boven). Hier takt de Minstroom af, die via de Rembrandtkade en de Abstederdijk uitkomt bij de binnenstad. Vroeger stroomde dit water door als Vecht naar het noorden.

Op de plek van de splitsing met de Minstroom heeft de gemeente Utrecht een rolpaal neergezet. De tekst op een bord suggereert dat deze paal werd gebruikt voor trekschuiten. Door het touw te leiden via deze rolpaal, liep de boot niet vast in de bocht.

De rivier gaat naar het zuidwesten, daar waar in de vorige eeuw het Kromme Rijn-zwembad lag. Hier zwommen de inwoners van de stad Utrecht in een water dat in open verbinding stond met de rivier.

Even later passeert de rivier enkele hoge gebouwen, alsmede het voetbalstadion van FC Utrecht. Het is een plek waar vroeger misdadigers werden opgehangen (Galgenwaard betekent laag deel land langs een rivier waar galgen staan). Opnieuw stroomt de rivier onder een viaduct door en dit keer is het de Waterlinieweg. Links is nog het waterliniefort Lunetten I te zien.

De stad Utrecht

De Kromme Rijn stroomt de stad in en blijft voorlopig in een park. De rivier is kaarsrecht, maar er is ook flink gegraven in het verleden. Na de spoorbrug (Malielijn) is op de linkeroever het voormalige Pieter Baan Centrum te zien. Gedurende een kort moment is de rivier prachtig, maar daarna grenst de stedelijke nieuwbouw aan de Kromme Rijn.

Enkele honderden meters later komt de Kromme Rijn aan bij de Singel. Deze Singel is gegraven in 1318. Een bord van de gemeente op de Kromme Rijnbrug geeft aan dat de rivier doorloopt tot aan het Ledig Erf. Historici beschouwen echter de Kromme Rijnbrug als eindpunt. Ook al omdat de afstandstabellen die waterdeskundigen gebruikten hier het nulpunt hebben.