Van Bunnik naar Utrecht

(Kromme Rijn)

Van Bunnik naar Utrecht is ongetwijfeld het mooiste traject langs de Kromme Rijn. Het volgen van de rivier gaat het beste via het in 1635 aangelegde jaagpad.

Bij het oude dorp van Bunnik loopt de Kromme Rijn zomaar door een stukje historie. Kenmerkend zijn de witte huisjes die dateren uit 1634. Op de achtergrond staat de dorpskerk van Bunnik met een toren uit ongeveer het jaar 1200. De Bunnikerbrug zelf is uit 1636 en vormde lange tijd de brug naar Zeist. Net als in Odijk, werd ook hier tol geheven.

Direct na de Bunnikerbrug is met enige fantasie de oude loswal van Bunnik te zien. Het gebruik van de loswal is tussen 1930 en 1940 gestaakt. Vervoer per trein kwam toen in de mode.

Riviereilanden

Ten noorden van Bunnik liggen in de Kromme Rijn over een afstand van ruim één kilometer enkele lange riviereilanden. Het is een stukje prachtige natuur met aan de linkeroever ook nog een versterkt huis/boerderij De Beesde (eerste vermelding 1395, maar daarna flink verbouwd).

Daar waar de riviereilanden ter hoogte van Niënhof zijn onderbroken, is een prachtig gebied te zien. Hier bij Niënhof was ooit een haventje. Een open rondvaartboot ligt hier nog en vaart af en toe uit. Het water aan de linkerkant van de riviereilanden is gegraven. Dit is de hoofdvaart. De rechterkant is de originele rivierloop en natuurgebied. Varen wordt hier niet op prijs gesteld.

Bijna aan het eind van de riviereilanden komt de Hakswetering met water uit Zeist uit op de Kromme Rijn. 2000 jaar geleden liep de Rijn via Zeist en kwam ze in deze omgeving terug op de huidige route. De Kromme Rijn wordt breder.

Utrecht komt steeds dichterbij en opeens zijn de gebouwen van de Uithof zichtbaar. De Kromme Rijn maakt echter een slinger naar het zuidwesten en passeert Fort Rijnauwen, het eerste Waterliniefort dat de rivier tegenkomt.

Rijnauwen en Amelisweerd

De omgeving wordt weer bosrijk en het prachtige landhuis Rhijnauwen met koetshuis wordt zichtbaar. Het huidige aanzien dateert uit de 18e eeuw, maar de eerste vermeldingen komen uit 1304. Muren van het oude gebouw zijn nog steeds zichtbaar.

De rivier stroomt verder en passeert Oud-Amelisweerd (1770). Een huis waar koning Lodewijk Napoleon Bonaparte nog acht dagen heeft gewoond. Meer naar het westen zijn veel bomen zichtbaar en dat is begrijpelijk zo langs de rand van dit bos.

2000 jaar geleden slingerde Rijn verder naar het zuiden. Ze stroomde toen langs het Romeinse castellum Fectio ter hoogte van de snelweg A12. Hier was een grote haven aangelegd. Een belangrijke basis voor de Romeinen. De huidige route die de Kromme Rijn volgt, was vroeger de route van de Vecht.

Wanneer de rivier terug buigt naar het noordwesten, gaan we ineens een prachtig dicht bos in. Dit is net als bij Beverweerd prachtig. Alleen bij Amelisweerd is het traject door het bos langer. Op de achtergrond horen we constant het geluid van de snelweg A27. De gemeentegrens tussen Bunnik en Utrecht is vanaf nu midden op de rivier te vinden. De linkeroever is Utrecht, de rechteroever Bunnik.

Wanneer we het bos uitkomen is het geluid van de A27 duidelijk hoorbaar. Logisch want de Kromme Rijn stroomt parallel aan de snelweg en nadert deze op sommige punten tot op 60 meter afstand.

Rechts zijn de hoge gebouwen van de Uithof zichtbaar. Na 900 meter draait de rivier naar links en gaat ze onder de snelweg door. Een betonnen einde van dit prachtige traject.

De Kromme Rijn in Utrecht