Van Werkhoven naar Odijk

(De Engen Rijn)

Beverweerd

Ten noorden van Werkhoven passeert de Kromme Rijn misschien wel een van de mooiste gebouwen langs de hele route; kasteel Beverweerd. Het kasteel is in 2008 gerestaureerd en voorzien van de oorspronkelijke witte kleur. Vanaf grote afstand is het kasteel te zien.

Beverweerd is omringd door grachten die in verbinding staan met de Kromme Rijn. De eerste bewoners verschijnen in 1274 in dit kasteel. Later werd Beverweerd bezit van de familie van Oranje-Nassau. Maurits, de zoon van Willem van Oranje, woonde op dit kasteel. Rondom het kasteel is bos, waar de Kromme Rijn doorheen stroomt.

Odijk

Vanaf Beverweerd is de Kromme Rijn lopend goed te volgen door een pad direct langs de rivier. Stroomopwaarts is dat niet altijd het geval. De rivier stroomt ongestoord richting Odijk.

Vlak voordat Odijk wordt bereikt komen we de derde afgesneden arm tegen. De bocht hier is in 1870 afgesneden, door eveneens het Ministerie van Oorlog om het water uit de Kromme Rijn snel bij de Hollandse Waterlinie te krijgen. De afgesneden bocht stroomt door de nieuwbouw van Odijk en keert daarna terug richting de Kromme Rijn.

In de afgesneden arm bij Odijk lag ter hoogte van de huidige straat ‘de Oude Haven’ tot 1933 een loswal. Net als in Werkhoven werd het water te ondiep en staakte het transport per trekschuit. Tegenwoordig is slechts een watertje in een plantsoen zichtbaar.

Langbroekerwetering

Nadat de afgesneden bocht achter ons ligt, is de Kromme Rijn goed te volgen via een pad naast de rivier. Odijk is bijna geheel omsingeld door de rivier en het is dan ook een prachtige wandelomgeving.

Aan de oostzijde van Odijk komen we aan de rechthand de Langbroekerwetering tegen (zie foto hierboven). Tussen 1635 en het einde van de 19e eeuw werd de route via de Langbroekerwetering gebruikt om naar Cothen en Wijk bij Duurstede te varen. Dat scheelde voor de schippers al snel anderhalf tot twee uur uur varen.

Vanaf dit moment spreekt men ook niet meer over de Engen Rijn, maar van de Wilde Rijn. Tussen dit punt en Utrecht is de rivier niet meer gekanaliseerd. Ook krijgt de Kromme Rijn meer water te verwerken. De Langbroekerwetering heeft een behoorlijke waterafvoer. De Kromme Rijn wordt vanaf hier breder tot zo’n 15 meter.

Van Odijk naar Bunnik