Van Wijk naar Cothen

(De Wijkse Rijn)

Ter hoogte van de Nieuweweg in Wijk bij Duurstede komt de Kromme Rijn voor de eerste keer een brug tegen. Ook wordt voor de eerste keer water aangevoerd dat niet afkomstig is vanuit de Nederrijn. Hiervoor zorgt de Amerongerwetering die in de 12e eeuw is gegraven. Wat opvalt is dat de rivier op deze plek redelijk snel stroomt. Niet razendsnel, maar het stroomt. Het water is helder en de waterplanten bewegen mee met de stroming.

Even verder bij de Langbroekseweg stroomt de rivier nog steeds langs de bebouwde kom van Wijk bij Duurstede. Hier aan deze linkeroever lag in het jaar 800, ten tijde van Karel de Grote, de haven van Dorestad.

Bij de Groenewoudseweg verlaat de rivier de bebouwde kom. De Kromme Rijn is dan onderweg naar Cothen. De laag gelegen delen die de rivier doorkruist heten waard of weerd en liepen voor de afdamming van 1122 regelmatig onder. De rivier stroomt door een open landschap.

Rhijnestein

Na korte tijd wordt Cothen bereikt. De rivier passeert eerst kasteel Rhijnestein (1248). Dit kasteel heeft een brute geschiedenis. Rhijnestein was een roofridderslot en in 1387 de uitvalbasis voor ridder Jan van Rhijnestein. Van Rhijnestein gijzelde in dit slot ongestraft goudsmeden uit Parijs en kreeg er losgeld voor.

In 1396 plunderde Jan van Rhijnestein ’t Goy. Dit dorp was weerloos geworden, nadat Kasteel Ten Goye was verwoest. Toen de bisschop van Utrecht van de plundering hoorde werd onder aanvoering van Hendrik van Vianen, burggraaf van Utrecht, drie dagen lang Rhijnestein belegerd. Uiteindelijk werden 300 soldaten meegenomen.

De Dorpsstraat

De Cotherbrug ter hoogte van de Dorpsstraat is een van de oudste bruggen over de Kromme Rijn. De brug ligt op de plek van een middeleeuwse weg, die vanuit Wijk bij Duurstede naar Doorn liep. Ook komt op deze plek de Cothergrift aan bij de Kromme Rijn. Dit smalle kanaaltje is in 1635 gegraven voor de scheepvaart. Via de Langbroekerwetering kon een winst van anderhalf tot twee uur varen worden geboekt.

Kasteel Rhijnestein

Van Cothen naar Werkhoven