Trap-route: ’t Goy

Deze route is een vervolg op de Trap-route Houten-Zuid. Het vertrek is vanaf het bouwwerk ter hoogte van het dorp Westrum. We fietsen vanaf hier over de Hoogdijk en steken de Tiendweg over. Bij de manege vinden we de ‘vrouw aan de Hoogdijk’

#12 Vrouw aan de Hoogdijk

Bij de aanleg van een manege in 1995 werden sporen uit de IJzertijd aangetroffen. Bij nader onderzoek werd ook een graf van een vrouw uit de 7e eeuw. Het graf was voorzien van diverse grafgiften als een kralensnoer, een spinklosje en een bronzen gesp. Het beeld ‘Vrouw aan de Hoogdijk‘ is ge├»nspireerd op deze vondst.

#13 Kasteel Ten Goye

We vervolgen de tocht verder via de Hoogdijk en gaan rechtsaf de Beusichemseweg op. Na enkele minuten fietsen verschijnt rechts de Wickenburghseweg. Deze gaan we in en we bereiken het Goysedorp. Rechts is het terrein van het voormalige kasteel Ten Goye te zien.

Kasteel Ten Goye dateert vermoedelijk uit de 10e eeuw. Het was een van de grootste en belangrijkste kastelen van Houten. Tussen de 10e en 14e eeuw woonde hier de edelman die de leiding had in de regio. Het kasteel is in eerste instantie een mottekasteel, maar later opgetrokken van steen. In de 14e eeuw raakt het kasteel regelmatig betrokken bij oorlogshandelingen en loopt het schade op. In de 16e eeuw is het kasteel verdwenen. Het terrein wordt de komende jaren opengesteld door de eigenaar.

#14 De voormalige kerk van ’t Goy

Na het kasteelterrein komt u enkele tientallen meters verderop bij de Brink van ’t Goy. Tussen de twee huizen aan de zuidzijde is een pad richting het terrein waar enkele eeuwen terug de kerk van ’t Goy stond.

De kerk was ooit een kapel onder de parochie Houten. Rond 1400 werd het ’t Goy een eigen parochie. Na de reformatie werd de kerk protestants. Pas in 1620 werd de pastoor in ’t Goy vervangen. De kerkgangers bleven weg en het gebouw raakte in verval. Rond 1825 is de kerk afgebroken. Een kunstwerk met een omgekeerde kerk verwijst naar de voormalige kerk.

#15 Wickenburgh

Terug naar de Brink vervolgen we de route via de Wickenburghseweg. Na drie minuten komt u uit bij het landhuis Wickenburgh. Dit landhuis wordt voor het eerst genoemd in 1381. Daarvoor stond het bekend al Westenstein. Wickenburgh is kasteel, boerderij en buitenhuis geweest.

Bij de ingang van de oprijlaan staat een kunstwerk. Het toont een vrouw met dochters die hier hebben gewoond. Het werk is gebaseerd op een foto uit 1901.

We vervolgen de fietstocht via de Wickenburghseweg en gaan aan het eind linksaf de Tiendweg op. Deze volgen we tot het kanaal en gaan dan rechtsaf. Voor de brug over het kanaal gaan we naar rechts en via een pad steil omhoog. We komen dan op de brug. De brug volgen we naar de overkant en we komen dan uit in Schalkwijk.