Home >  

Nostalgische foto’s laten bewegen

Op dit moment staan we aan de vooravond van de doorbraak van kunstmatige intelligentie. En deze technologie is al meer aanwezig dan we denken. Hierdoor zijn we in staat om oude foto’s een andere dimensie te geven. Gewoon thuis door iedereen.

Foto’s inkleuren

Sinds enkele jaren is het mogelijk om zwart-wit foto’s in te kleuren. Op internet staan diverse tooltjes. De een werkt beter dan de ander. Vaak zijn ze gespecialiseerd in het inkleuren van personen. Voor de rest is het wel alert blijven. Bij kleding bijvoorbeeld kan een zwart pak veranderen in een donkerblauw pak. Wees dus alert als u iets  met zo’n ingekleurde foto gaat doen.

Een ingekleurde foto van een gebouw geeft ook een andere dimensie. Zo worden bijvoorbeeld ineens de blaadjes zichtbaar op de weg, die er anders niet te zien zijn. Dit kan weer een aanwijzing geven over het jaargetijde.

Deze tool is goed in groen inkleuren. Het blad op de straat wordt ineens zichtbaar.


Films inkleuren

Ook filmbeelden worden nu steeds vaker ingekleurd. We zien dan in kleur hoe het er in 1915 in Rotterdam uitzag.


Nostalgische foto’s bewegend maken

Nieuw is oude nostalgische foto’s bewegend te maken. Dat gebeurt eveneens met kunstmatige intelligentie. Een voorbeeld hieronder.

Dit is Herman Hoogland uit Utrecht. Hij is geboren in oktober 1891 en werd rond 1912/1913 Nederlands en wereldkampioen dammen. De foto dateert uit de periode 1905-1910. Eronder de ingekleurde foto.

Ingekleurd. Het is de vraag of de kleding donkerblauw is of zwart.

Met een tooltje op internet is de foto te animeren. De tool richt zich op het gezicht. U begrijpt dat wanneer u dit met een foto doet van uw ouders of grootouders het effect persoonlijker is.


Hoe realistisch is het?

Maar hoe echt is dit? We kunnen dit niet goed controleren, omdat we de persoon niet kennen uit die periode.

Ik heb dan een test gedaan met een foto van een bekende uit 2018. Ook deze foto gaat leven en gedurende sommige momenten is een correcte gezichtsuitdrukking te zien, maar op andere momenten is duidelijk te zien dat iemand anders in de foto zit. Precies wat de technologie van deep-fake doet.

Deep fake is de technologie waar gebruik van wordt gemaakt. Arjen Lubach legde in 2020 hoe dit werkt en wat de gevaren ervan zijn.


Toekomst

Maar zoals u weet staat de techniek en de tijd niet stil. De verwachting is dat de geanimeerde beelden meer beweging krijgen.

Zo zal de trouwfoto van uw grootouders niet alleen bewegende gezichten krijgen, maar gaan de personen erop misschien ook wel gaan lopen. En helemaal niet vreemd is als we in de toekomst een 3D-beeld kunnen maken of een hologram van een dergelijke foto. De techniek op dit gebied is nog maar net begonnen.  

Frank Magdelyns

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *