Geschiedenis Kromme Rijngebied

Geschiedenis kromme rijngebied

Deze pagina’s beschrijven in vogelvlucht de rijke geschiedenis van het Kromme Rijngebied waarvan wij als Historische Kring Tussen Rijn en Lek de geschiedenis met grote interesse volgen.

Het Kromme Rijngebied omvat globaal de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten. In het gebied wonen bijna 90.000 inwoners, verdeeld over de stad Wijk bij Duurstede en de dorpen Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, ’t Goy, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Langbroek en Cothen. Daarnaast zijn er meerdere gehuchten.


Onze plaatsen…

Elke plaats in het Kromme Rijngebied heeft zijn eigen verhaal. Soms was het een gehucht, een bisschopsstad, een Castellum of een internationale handelsplaats. Bekijk hier de rijke geschiedenis van onze plaatsen.


Onze bewoning…

In het Kromme Rijngebied woonden Kelten, Romeinen, Friezen, Franken en veel meer stammen. Er waren Romeinse forten, er was een internationale handelsstad en er werden oorlogen gevoerd. Elke periode heeft zo zijn eigen verhaal. Wat gebeurde wanneer?

Onze Kromme Rijn…

De Kromme Rijn is een rivier die door ons interessegebied stroomt tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. De rivier is ongeveer 26 kilometer lang en was vroeger de hoofdroute van de West-Europese rivier De Rijn. Ze is ongeveer 3000 jaar terug ontstaan en vormde sinds ongeveer het jaar 47 na Christus de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Op enkele plaatsen is de sterk meanderende rivier afgesneden. Soms zijn er verhogingen in het landschap zichtbaar. Dit komt of door overstromingen of door graafwerkzaamheden.
Lees verder

Dorpscanon Kromme Rijn…

Op de website van de Dorpscanon Kromme Rijn vindt u “Lokale verhalen, lokaal verteld”. De verhalen maken de rijke historie van het Kromme Rijngebied zichtbaar voor anderen en handelen over elk van de elf dorpen in onze regio.
Lees verder